Wat klopt er niet aan de voedsel industrie

Italiaanse olijfolie dat geen olijfolie blijkt te zijn. Vis uit Alaska dat verwerkt is in China, waar ze het volstoppen met polyfosfaten en water, maar het staat niet op de doos dat het uit China komt. Uien die in de winkel liggen kunnen een jaar oud zijn door allerlei conserveringsmethoden, inclusief chemische. Garnalen die hier worden gevangen, naar Marokko worden gereden om gepeld te worden, vervolgens volgespoten met benzoaten en andere conserveringsmiddelen om hier in Nederland nog twee maanden in de schappen te liggen als verse Hollandse garnalen. Grasgevoerde boter komt van koeien die op stal staan. Glyfosaat residu dat wordt aangetroffen in allerlei producten, zelfs je bier is niet meer veilig. 

 

 

Is al je eten dan slecht en kunnen we net zo goed de hele dag potten met Ben en Jerry’s eten? Nee, helemaal niet. Er is heel veel heerlijk en goed voedsel te vinden, maar je moet er wel even naar zoeken. En dat is precies wat we bij BoerRobbie doen. Wij testen zelfs het eten dat we verkopen in laboratoria. 

 

Onze Voedsel Filosofie

 

Dus wat is dan gezond en goed eten? Hier beneden kun je lezen wat wij elke dag thuis eten. 

1. We eten alleen vlees van dieren die geen antibiotica krijgen, niet lang op stal staan, geen groeihormonen en geen slecht/onnatuurlijk dieet krijgen.

 
Wanneer runderen graan of maïs eten zoals in de VS dan worden ze obees en ziek. Dan krijgen ze antibiotica toegediend om te voorkomen dat ze het niet overleven, met als gevolg dat ze nog vetter worden. Een obese koe heeft een andere vetsamenstelling dan een koe die gezond buiten loopt en zijn eigen eten bij elkaar graast.

Ze hebben minder omega 3 en CLA vetten, maar meer verzadigd vet en meer omega 6. Als gevolg hiervan krijg je sneller ontsteking in je lichaam. Dat is slechts de bonus op het feit dat je nu ook antibiotica residu eet. Nu krijgt Nederlands rund over het algemeen veel gras te eten, maar ze worden ook met allerlei rommel bijgevoerd in de winter. Daarnaast wordt er steeds meer graan gevoerd rundvlees geïmporteerd, omdat het over het algemeen veel malser is.

 

Dus wij eten en verkopen alleen (rund)vlees van dieren die het hele jaar buiten staan en exclusief grasgevoerd zijn. Niet bijgevoerd en geen preventieve antibiotica. De enige keer dat antibiotica wordt toegepast is net zoals bij u en ik, als we daadwerkelijk ziek zijn. In dat geval wordt het ook niet verkocht voor 6 weken, zodat de antibiotica er weer uit kan. Over het algemeen krijgt minder dan 1% ooit antibiotica, omdat ze simpelweg niet ziek worden.

We hebben zelfs ons rund naar het laboratorium gestuurd om het lipide profiel te bekijken. (link)

 

 

 

 

 

2. Alleen WILD gevangen vis, niet in China verwerkt en zonder fosfaat.

 

Waarom alleen wilde vis? Omdat viskwekerijen over het algemeen een smerige ellende is wat je niet wilt eten. Stel je wilt gezond zijn en bedenkt ik ga zalm eten, dan word je eigenlijk in het ootje genomen. Gekweekte zalm is namelijk niet zo gezond. Alle studies die beweren dat zalm goed is, zijn voornamelijk gebaseerd op wilde zalm.

Het is eigenlijk heel logisch. Zalm zijn vleeseters en vis is duur. Dus als jij zalm wilt kweken, zul je grote hoeveelheden vis moeten voeren aan je zalm. Waardoor het enorm duur wordt per kilogram. Maar als je kijkt valt de prijs van gekweekte zalm eigenlijk wel mee. 

Dat komt omdat hun voer bestaat uit dingen die een zalm natuurlijk niet eet. Zoals granen, kippenmest, kippenveren, sojabonen, enzovoorts. Daardoor wordt de zalm goedkoop enorm dik. En dat is goed voor de kweker. Maar niet voor jou. Jij eet nu een obesitaszalm, met enorm veel omega 6 vetten en minder omega 3 wat nu juist respectievelijk de slechte en de goede vetten zijn. 

Buiten dat krijgen ze ook nog vette vis meel anders overleven ze het niet. Mooi zou je denken, maar weer niet. Dit komt voornamelijk uit vette vis gevangen in de Oostzee, de meest vervuilde zee ter wereld. Hier mag je vissen niet verkopen aan mensen, dus gaat het de zalm voer in. Het zit namelijk vol met dioxine en PCBs. En dat gaat ook het vlees van de zalm in.

Zijn we nu klaar dan? Nee hoor, wilde zalm is mooi roze of rood. Maar als je gekweekte zalm hebt dan is die gewoon grijs. Dat komt omdat ze rode/roze kleur in het wild uit de plankton en krill halen. Maar die eten gekweekte zalm niet. Daarom heeft ons Neerlands eigen DSM een mooie zalmverf ontwikkelt om ze toch een roze kleur te geven. 

Okay nu zijn we klaar met kweekzalm bashen. Oh nee, ze trekken de laatste tijd ook nog veel zeeluis aan. Hier overlijden ze aan, dus kwekers sproeien grote hoeveelheden pesticide in het water en stoppen nog meer antibiotica in het voedsel. Zo yum. 

Wilde zalm is echter een van de gezondste dingen die je kunt eten. Ik denk dat er geen nutritionist in de wereld is die wild gevangen zalm af raadt. Je moet absoluut vis eten als je het gezondste en beste uit je leven wilt halen. Wilde zalm eet een compleet natuurlijk dieet, krijgt geen antibiotica, is laag in kwik(ook weer getest), is hoog in omega 3 en laag in omega 6 (ook getest). Je kunt eigenlijk niets gezonders voorstellen. Alle wilde zalm in de Atlantische oceaan is verdwenen, dus het komt alleen nog uit Alaska en Rusland. Wij gaan voor de vis uit Alaska, omdat we hier zeker van zijn dat er niet mee gerommeld is. 

 

3. Geen Verwerkt Voedsel

 

Pak maar eens iets op in de supermarkt en de kans is groot dat je een kleine waslijst aan ingrediënten krijgt, waarvan je sommige niet eens kunt uitspreken. Deze producten zitten er niet in, omdat het hoort, maar voornamelijk om het goedkoper te maken, langer goed te houden, smaak te versterken en textuur te verbeteren. Het is dus logisch dat het erin zit, maar het is niet logisch om ze te eten vanuit een gezond perspectief. 

De overheid stelt natuurlijk grenzen aan wat er in je voedsel mag. Maar deze zijn vaak gebaseerd op wat niet slecht voor je is, maar niet op wat goed voor je is. Daarnaast is het lastig in te schatten wat de effecten op de lange termijn zijn, omdat we daar simpelweg niet voor kunnen testen ook al zouden we het willen. Die benzoaten in je garnalen waar ik mee begon, zijn gewoon niet gezond. 

Ik zie zelfs regelmatig vlees in de supermarkt waar suiker en andere rommel in zit. Suiker in het vlees…. Ja zo kan je de kilogram prijs wel omlaag halen, maar gezond is het wederom niet. 

Daarom kun je bij BoerRobbie geen bewerkt voedsel verkopen. Het vlees is 100% vlees, vis is 100% alleen vis en niets heeft een ingrediënt genaamd hydrogenated palmolie, sodium hydroxide, benzoate kalium e399 tot e4199 etc. 

Wij verkopen een steak waarvan het bestaat uit 100% gras gevoerd vlees. Niet meestal gras gevoerd vlees 70% met 12% water, maltodextrin, E303, E300, E419, E612, E150 coloring. Dus ja het is misschien wat saai. 

 

Okee, okee, dat was misschien langer dan 2-3 minuten en er zaten niet veel plaatjes tussen. Maar nu kun je wel de eetlust van je broer, zus, vriend of vriendin verpesten wanneer ze zalm eten en jij bent in een slechte bui. Als je nog meer vragen over ons eten hebt of eten in het algemeen kun je me mailen op robbie@boerrobbie.nl