Bevroren of vers, maakt het iets uit?

Is diepvries vlees slechter of beter dan vers vlees? Het antwoord is niet heel simpel ja of nee, maar over het algemeen maakt het weinig verschil voor vlees en vis. Hoewel groenten en fruit een ander verhaal is, kunnen de meeste chefs het verschil tussen vers en diepvries door verbeterde invriestechnieken niet meer proeven.

Vroeger werd het vlees langzaam ingevroren waardoor er kristalvorming kwam. Het water zette uit en de textuur werd veranderd, terwijl er veel vocht verloren ging. Tegenwoordig wordt er zo snel ingevroren door koude temperaturen dat er bijna geen tot geen kristalvorming meer plaats vindt. Het is dan nog wel van belang om het vlees langzaam te laten ontdooien in de koelkast en niet op het aanrecht. Dit is hygiënischer en beter voor de textuur. 

Wanneer dit allemaal goed gebeurt, kan een echte chef het verschil in het eindresultaat nauwelijks duiden. 

En wat dan wat de gezondheid betreft? Onderzoek heeft vrijwel onomstreden aangegeven dat diepvries hun mineralen en vitaminen behouden. Er is dus geen vermindering van de voedzaamheid van diepvries. Dit in tegenstelling tot vers waar het product na een aantal dagen toch al significant minder voedzaam begint te worden. Zo verliest broccoli na 5 dagen vers al 80% van zijn vitamine C, maar behoud het zijn vitamine C als het direct goed wordt ingevroren. 

echte rode zalmTevens is veel vis dat als vers verkocht wordt al eens bevroren geweest. Dat noemen ze 'refreshed'. Dat is natuurlijk een beetje valsspelen, maar kijk maar eens rond. Vrijwel alle sockeye uit Alaska wordt direct ingevroren, maar toch vind je verse Alaska Sockeye zalm in Nederland bij sommige vishandelaren. In feite is dit 'refreshed' en halen ze het uit de vriezer. Daarom kan het soms beter zijn om het zelf bevroren te kopen, want ontdooien kun je zelf ook wel. Dat hoeft de visboer niet voor u te doen en dat scheelt ook weer in de prijs. 

Diepvries is voordeliger. Het is vaak al snel een euro of 2-3 goedkoper per kilo. Daarom werken wij voornamelijk met diepvries producten om gezond eten toch een beetje betaalbaar te houden. 

Dus op een rijtje:
  • Diepvries vlees is net zo goed als vers, maar heeft meer voedingsstoffen.
  • Diepvries vis perfect, terwijl het merendeel van de wilde vis al eens bevroren is geweest, ook als het als vers verkocht wordt.
  • Diepvries vlees en vis zijn goedkoper
  • Het is van belang om het 24u lang in de koelkast te laten ontdooien.