Biologisch, gras gevoerd? Is dat hetzelfde?

Biologisch vlees kan grasgevoerd zijn, maar dat hoeft niet. Dat bijvoorbeeld een rund exclusief gras eet is geen vereiste voor het bio keurmerk. Maar is grasgevoerd wel belangrijk dan? En waar staat het bio keurmerk dan wel voor? 

 

Grasgevoerd vlees is voedzamer dan vlees dat afgemest wordt met graan of maïs. Het heeft meer antioxidanten en vitaminen zoals vitamine E. Het heeft meer Omega 3 en meer CLA. Dit zijn gezonde vetten voor ons hart. Daarnaast is het totaal vet van grasgevoerde runderen ook lager. Dit alles leidt ertoe dat grasgevoerd vlees een betere keuze is voor uw dieet. 

Alle runderen beginnen in principe als grasgevoerd, maar worden dan de laatste maanden vaak afgemest op stal met granen of maïs. Dit zorgt dat het rund nog wat extra kilo's aankomt, wat de boer wel zo leuk vindt, en dat het vlees zachter en minder smaakvol/wildachtig smaakt. Dat laatste vinden veel consumenten prettig. Dit afmesten zorgt er in principe voor dat het vetprofiel van een koe drastisch verandert en minder gezond wordt. Eigenlijk worden de koeien obees en ongezond. 
Grasgevoerd vlees smaakt wat ons betreft ook beter, maar kan wel eens duurder zijn dan standaard supermarkt vlees. Al is het wel goedkoper dan biologisch vlees. 

Dat komt voornamelijk omdat aan biologisch vlees nogal wat eisen en kosten voor keuringen zitten. Bio is een grote business. Als wij biologisch vlees inkopen, dan mogen we het niet gelijk als biologisch verkopen. Wij moeten als shop ons ook laten certificeren en dat kost nogal wat. Zelfs de koerier service die uw goederen levert zou dan gecertificeerd moeten zijn om het als bio te mogen verkopen. Het heeft dan allang niets meer te maken met de kwaliteit van het vlees zelf, maar het maakt de prijs ondertussen wel flink duurder. 

Daarnaast verkopen wij ook veel wild. Dit mag nooit een bio certificatie hebben, omdat niet kan worden gecontroleerd waar ze lopen en wat ze eten. Dit is bij bio een strikt vereiste. Maar het vlees van wild is wel het meest vrije en gezonde vlees dat er bestaat. 

Het vlees dat u bij Boer Robbie kunt vinden:

  • Staat altijd buiten, zomer en winter. 
  • Is vrij van antibiotica en groeihormonen
  • Eet exclusief gras als het rund of lam betreft
  • Wordt niet afgemest met maïs of graan
  • Kan vrij bewegen
  • Geen krachtvoer

Biologisch vlees garandeert van de bovenstaande alleen dat het vrij van antibiotica of groeihormonen is. Zo mag je als biologisch vlees een stal oppervlakte per koe van slechts 2.5m2 hebben voor een rund van 200 kilogram. Dat is echt heel weinig als je erover nadenkt. Zo mogen ze ook 40% van hun dieet als krachtvoer toegediend krijgen wat steeds meer bestaat uit maïs in Nederland. Hier kunt u de SKAL vereisten nalezen.


Onze koeien lopen in grote weides en hebben meer dan 1 hectare om in te bewegen en te grazen. In Nederland is dit niet altijd mogelijk. Ons landschap is in de drassige winter niet geschikt om veel runderen op te laten lopen. Dit zorgt ervoor dat het meeste rund veel op stal staat. Kijkt u maar eens de weides in komende herfst. Dan zult u ineens opmerken dat de koeien verdwenen zijn. Ook de biokoeien staan dan binnen.