Waarom staat er 100% grasgevoerd bij het rundvlees?

Waarom staat er 100% grasgevoerd bij het rundvlees?

Robbie VerspuiJanuary 04, 2021

Wanneer u al een kijkje heeft genomen in onze winkel, dan is het u misschien opgevallen dat er 100% grasgevoerd bij rundvlees staat. Waarom is dat eigenlijk? En is dat dan hetzelfde als Biologisch vlees?

Bij biologie hebben we ooit allemaal een keer op school geleerd dat een koe vier magen heeft. Degene die echt goed zijn met Trivial Pursuit weten zelfs de namen van iedere maag nog: Boekmaag, netmaag, lebmaag en pens. Maar de meeste van ons zijn dit al lang vergeten, want buiten dat het een paar scorepuntjes in Trivial Pursuit of Scrabble oplevert is het niet echt nuttige informatie. 


In het geval dat u zich toch afvraagt wat een koe met vier magen uitspookt: Deze dienen om gras te kunnen verteren. Mensen kunnen gras eten, het is niet giftig, maar onze spijsvertering kan er weinig mee. Als u de hele dag gaat grazen, zult u maar weinig calorieën binnen krijgen. Daarnaast krijgt u op uw kop van de tandarts, omdat gras de tanden slijt, dus ik raad niet aan om dit morgen uit te proberen. Een koe heeft een compleet andere spijsvertering die grassen en kruiden goed kunnen verteren.


Maar alle koeien eten toch gras?


Vroeger was dit inderdaad het geval. Maar tegenwoordig eten ze naast gras ook maïs, granen, vismeel, supplementen, bieten, soja, peulvruchten, afgekeurd snoepgoed en gebruikte granen van bier brouwerijen.(1) Dit heeft een aantal voordelen voor de boer. Dit ‘voer’ is vaak goedkoop, de koe kan er meer energie uithalen en zowel de textuur als smaak van het vlees verandert. Welke beter smaakt kom ik aan het einde nog op terug.

Heeft deze andere voeding invloed op het vlees?


Wie meer van mijn artikelen heeft gelezen weet dat ik rundvlees als een uitstekende bron van voeding zie. Het is rijk aan niacine, vitamine B6, B12, K2, fosfor, selenium, potassium, riboflavine, proteïne en geconjugeerd linolzuur. Een hele rits aan essentiële voeding. Het is interessant om te zien dat de voedingswaarde van rundvlees verandert aan de hand van hun dieet. Er zit een verschil in de samenstelling van voedingsstoffen tussen runderen die alleen maar grassen eten en runderen die op stal gevoerd worden. (2)

Vlees van runderen die alleen grassen eten hebben meer geconjugeerd linolzuur. Dit is een vet die gezond voor ons is en geassocieerd wordt met veel goede eigenschappen. In vlees van runderen op stal ontbreekt het vrijwel aan dit vet.

Daarnaast hebben gras gevoerde runderen meer vitamine E en K. (3)

Ze hebben ook meer Omega-3 vetten, maar dit is minder belangrijk omdat de absolute hoeveelheid erg laag is. Het is beter om af en toe een wilde zalm of haring te eten.


Ethiek


Buiten dat grasgevoerd vlees iets voedingsrijker is dan vlees van runderen op stal, kunt u zich ook afvragen of het grootbrengen van dieren op stal de juiste manier is. Okee, we eten het dier op, maar persoonlijk vind ik het belangrijk dat het dier een goed leven heeft gehad. Runderen zijn kuddedieren die rondtrekken, grazen en hopen dat ze geen wolven tegenkomen. Daar zijn ze zo’n 20 uur per dag mee bezig in de buitenlucht.

Op stal worden ze in vaak kleine hokjes gehouden met geen tot weinig bewegingsruimte en staan ze daar het hele jaar. Zeker wanneer het een stier betreft. Ook bij biologisch vlees is dit gewoon het geval. Volgens de certificaties van SKAL mag een rund tot 350kg gewoon op 4m2 gehouden worden en alsnog het certificaat bio krijgen. (4)

Okay ze staan veilig, geen wolven in zicht, maar ik weeg nog net geen 350kg en het lijkt mij niet prettig om in een hokje van 2 meter bij 2 meter te moeten zitten voor een lange periode.

Weide koe en een stal koe contrast (Koeien in de weide tegenover een koe op stal)

 

Antibioticagebruik


In de veehouderij wordt redelijk wat antibiotica gebruikt. Gelukkig heeft de EU dit al aan banden gelegd en is het hier vele malen beter dan de Verenigde Staten. In de VS mag antibiotica preventief door het voer worden gedaan. Daar worden de runderen lekker dik van en zorgt dat ze kunnen overleven in de feedlots.(5) In principe mag hier alleen nog antibiotica worden gegeven in het geval dat een dier ziek is, al zijn daar nog redelijk wat uitzonderingen op.(6) Maar hoe vaak wordt een dier ziek?

Bij dieren op stal komt dit regelmatig voor. Door weinig of zelfs geen bewegingsruimte, zon, onnatuurlijk voer en het bij elkaar staan in een grote concentratie kan er voor zorgen dat de dieren ziek worden. En dan is het natuurlijk prettig dat we ze kunnen helpen met antibiotica, want we willen niet dat ze lijden.

Maar antibioticagebruik in de agrarische sector is wel een groot wereldwijd probleem. Het leidt tot resistentie bij bacteriën wat grote gevolgen kan hebben. We worden opgezadeld met hoge kosten voor het ontwikkelen van nieuwe antibiotica. (7)

Bij dieren die in de weide vrij lopen komt dit minder vaak voor. Deze runderen zijn vitaler, maar het belangrijkste is dat ze niet opgehokt bij elkaar staan. Ze worden dus minder vaak ziek en geven het minder snel door. Daardoor is het antibioticaverbruik hier lager. (8)

In Nieuw-Zeeland werkte ik op een boerderij met 2,000 runderen en daar werd er slechts een enkele keer een dierenarts bijgehaald. Meestal was dit voor hoefproblemen. 


Duurzaamheid, stikstof en co2.

Bovenstaande redenen zijn voor mij al doorslaggevend, maar ik hoor vaak dat runderen veel co2 uitstoten. Ja en nee. Koeien stoten methaan uit wat een erg krachtig broeikasgas is. Ook hier zit een verschil tussen koeien op stal en koeien die vrij lopen en alleen gras eten.

Om een koe op stal te voeden, moeten we graan, maïs en andere producten verbouwen. Dit vereist landbouwgif en aardolie. Dit voer wordt vervolgens naar de stal gebracht. Sommige onderdelen zoals vismeel wordt gemaakt uit ansjovis uit Peru.(9) Deze schakels zijn allemaal extra energie. Een koe eet al snel 50-70 Kilogram per dag en drinkt ook nog eens 100 liter schoon water. Dat brengt extra druk op onze watervoorziening mee.

Vervolgens hebben we ook nog een probleempje met het mestoverschot. 

Een dier dat vrij in de weide loopt en zichzelf voorziet heeft geen mestoverschot. Sterker nog wanneer ze in een kudde rondlopen, wordt de mest in de grond gestampt. Dit zorgt voor een zeer vruchtbare bovenlaag van de bodem. Hier groeit vervolgens meer gras met diepere wortels op. Het effect is dat CO2 wordt opgeslagen in de bodem. (10)

Daarnaast drinken ze vrij van rivieren en slootjes, dus er hoeft geen honderden liters water gezuiverd te worden.

En er hoeft niets te worden verbouwd voor weidekoeien. Geen graan, geen maïs etc. Gewoon direct van het land. Zodra het gras op is verplaatsen ze zich naar een nieuw stuk land en dan groeit het gras vanzelf weer terug. In de winters was het vaak erg koud en dan groeit het gras niet meer zo snel. Daarom maakten we kuilvoer(gefermenteerd gras), hooi en plantte we boerenkool als extra snack.

Dus stal vlees is inderdaad niet duurzaam, maar bij weidevlees is er een argument te maken dat het essentieel is voor een gezonde bodem.


Dus wat is Biologisch dan?

Biovlees komt van dieren die vrijwel altijd op stal gestaan hebben. Er zijn bepaalde voorwaarden waar de boer aan moet voldoen. Zo moet een rund tot 350kg minimaal 4m2 hebben in zijn hokje. Moet al het voer dat de runderen eten biologisch gecertificeerd zijn etc. Maar het heeft niets te maken met vrije runderen. In feite kunnen vrije runderen niet biologisch gecertificeerd worden, omdat er niet kan worden gecontroleerd wat er wordt gegeten.

Het voordeel van biologisch is dat de runderen waarschijnlijk geen giftige pesticiden en dergelijke binnenkrijgen. Maar ze mogen wel prima maïs en dergelijke eten. (11)


SMAAK


En tot slot, mocht u dit nog lezen na een lange zit, de smaak. Ook niet onbelangrijk wanneer we ervoor moeten betalen. Zit er een verschil tussen graangevoerd en grasgevoerd vlees?

Simpelweg: Ja. Een vrij groot verschil zelfs. De textuur van graangevoerd is over het algemeen malser en zachter. De smaak is ook milder of flauwer.

Over het algemeen wordt door top chefs graag graan gevoerd vlees gebruikt. Behalve de malsheid en milde smaak is ook de consistentie een belangrijke factor. Omdat grasgevoerd nog vrij rondloopt is niet ieder stukje hetzelfde, terwijl dit bij stalvlees veel beter gecontroleerd kan worden.

Persoonlijk houd ik van de echte rund smaak. Ik kan het ook waarderen dat het vlees steviger en niet als een soort weekdier aanvoelt. Zolang het maar mals is en uw kaak er niet verlamd van raakt.

Uiteindelijk moet u zelf bepalen welke uw favoriet is. Maar één ding durf ik wel zeker te zeggen en dat is dat onze grasgevoerde rund uit Nieuw-Zeeland het beste en meest malse rundvlees is dat u zult proeven. Als u al eens grasgevoerd of natuurrund uit Nederland of België op heeft en het erg taai vond, dan kan ik u de Nieuw-Zeeland ossenvlees aanraden. Een wereld van verschil.


Conclusie:


Niet alle runderen eten alleen gras en kruiden. Vrijwel alle runderen in Nederland staan op stal waar ze gevoerd worden met maïs, granen, peulvruchten, soja, en afval van de industrie. Dit heeft invloed op de voedingswaarde van het vlees. Vlees van grasgevoerde runderen is voedzamer en smaakt anders. Bij vlees van grasgevoerde runderen wordt minder antibiotica, water en fossiele brandstoffen gebruikt. Grasgevoerd vlees komt van vrije dieren die niet in kleine hokjes van 2 tot 4 m2 staan. De smaak? Dat is aan u om te bepalen welke beter is. 

Leave a comment