Wijsheden van een Boer

Consumeer je echt kwik bij het eten van vis?

Robbie VerspuiFebruary 14, 2021

Kwik of kwikzilver is een metaal dat zeer giftig is voor mensen. Het is bij de meeste bekend vanwege het gebruik in thermometers en werd vrijwel synoniem met de temperatuur. Bijvoorbeeld morgen stijgt het kwik naar 25 graden celsius. Maar hoe komt dit metaal nou in vis terecht? En eten wij dat ook op? Alles over kwik en welke vis het beste is om te eten. 

Waarom staat er 100% grasgevoerd bij het rundvlees?

Robbie VerspuiJanuary 04, 2021

Wanneer u al een kijkje heeft genomen in onze winkel, dan is het u misschien opgevallen dat er 100% grasgevoerd bij rundvlees staat. Waarom is dat eigenlijk? En is dat dan hetzelfde als Biologisch vlees?

Vlees uit Nieuw-Zeeland? Dat is niet duurzaam, toch?

Robbie VerspuiOctober 18, 2020

Vlees uit Nieuw-Zeeland lijkt in deze tijden niet te kunnen. Van veel verder kun je het niet halen en dat lijkt me in deze tijden niet verstandig. Waarom verkoop ik dan toch vlees uit Nieuw-Zeeland?

Kweek of wilde zalm, maakt het uit?

Robbie VerspuiAugust 04, 20201 comment

Omdat de zalm in kwekerijen heel dicht op elkaar worden gehouden, zijn ze erg vatbaar voor infecties en ziekten. Om dit op te lossen werd en wordt veel gebruik gemaakt van antibiotica. Behalve dat dit een probleem in zijn algemeen is, blijven er ook sporen van antibiotica achter in het vlees. Wat op de lange termijn ook tot problemen bij individuen kan leiden. Ook hier doen landen als Noorwegen en Canada het beter. In de laatste jaren wordt er nog maar weinig antibiotica gebruikt in vergelijking met decennia geleden. Aan de andere kant heeft Chili momenteel veel te kampen met overmatig gebruik van antibiotica in de zalmkwekerijen.